3.6.3 Actuele ontwikkelingen
De actuele ontwikkelingen van de verbonden partijen staan beschreven onder Gemeenschappelijke Regelingen, Vennootschappen en coöperaties en overige vennootschappen. Hieronder vindt u een toelichting op de verbonden partijen waarbij in 2018 sprake was van majeure ontwikkelingen en/of risico’s.
IGM
Het college heeft het besluit genomen om het belang in de IGM op termijn te beëindigen en gekozen voor geleidelijke afbouw. Bij geleidelijke afbouw worden de risico’s op waardedaling van het vastgoed van IGM beheerst en worden door de gemeente verstrekte leningen geleidelijk afgebouwd. We hebben aan de IGM echter wel aangegeven dat het moet gaan om een actieve afbouw en geen passieve uitloop. Op basis van ons voorgenomen besluit is de IGM al begonnen om haar activiteiten af te bouwen, wat heeft geresulteerd in enkele versnelde aflossingen door klanten van de IGM. Dit heeft er toe geleid dat de verstrekte leningen aan de IGM fors zijn afgenomen.
Stadstoezicht
Het college heeft besloten de taken voor toezicht en handhaving in de gemeente te centraliseren. Consequentie is dat de door Stadstoezicht uitgevoerde taken in de openbare ruimte (Veiligheid BV) met ingang van 2018 onder regie en verantwoordelijkheid van de gemeente plaatsvonden. Verder is het besluit genomen de activiteiten van Stadstoezicht Almelo BV per 1 januari 2019 door de gemeente Almelo te laten uitvoeren. Stadstoezicht Almelo BV wordt beëindigd (geliquideerd).
Soweco
Afgesproken is dat Soweco nv vanaf 2018 drie jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen en te groeien naar een zelfstandige maatschappelijke onderneming en een marktpositie op te bouwen waarin de organisatie niet grotendeels afhankelijk is van gemeentelijke opdrachten. In het eerste kwartaal 2019 wordt een vervolgonderzoek uitgevoerd naar een voorkeursscenario van het aandeelhouderschap. Het voorkeursscenario wordt vervolgens inhoudelijk, financieel en juridisch zorgvuldig uitgewerkt. Daarin moeten ook de eigen keuzes van de gemeenten verwerkt worden.
Omgevingsdienst Twente (ODT)
In 2017 is de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Twente (ODT) opgericht. In 2018 is de overdracht van de verplichte taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving afgerond, inclusief de bijbehorende formatie en middelen. Hiermee is de ODT met ingang van 1 januari 2019 operationeel. Het ODT heeft zijn intrek genomen in het stadhuis van Almelo.
De ODT voert de taken voor Almelo uit op basis van het, door het college in december 2018 vastgestelde, VTH beleid, dienstverleningsovereenkomst, jaaropdracht en mandaatbesluit.
De totale begroting van de ODT, in oktober 2018 vastgesteld door het algemeen bestuur, is circa 10,8 miljoen euro. Dit bevat het geheel aan taken en activiteiten van de ODT op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. De Almelose bijdrage is in deze begroting berekend op circa 1,35 miljoen euro.
Het college heeft aangegeven voornemens te zijn ook een aantal facultatieve taken onder te brengen bij de ODT. Dit traject, inclusief nieuwe adviesaanvraag aan de OR, wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 afgerond. De overdracht van facultatieve taken is nog niet verwerkt in de begroting van de ODT, maar gebeurt op een nader te bepalen moment via een begrotingswijziging.