Jaarverantwoording 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Actuele ontwikkelingen

3.3.3 Actuele ontwikkelingen

Nota Kapitaal Goederen (NKG)

In 2018 is de Nota Kapitaalgoederen uitgewerkt en voorbereid. Hiervoor zijn de beheersystemen voor de openbare ruimte verbeterd, waardoor er een completer beeld is van de arealen in de openbare ruimte. Het gaat hierbij specifiek om riolering, civieltechnische kunstwerken, wegen, kademuren en openbaar groen. Ook is er beter zicht op de huidige kwaliteit van deze voorzieningen en de toekomstige vervangingsopgave. Het reguliere onderhoud kan worden uitgevoerd.

Riolering staat voor een grote vervangingsopgave, via het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) is hier dekking voor. De andere beleidsvelden kennen deze dekking niet. Wel zijn voor de civieltechnische kunstwerken structureel middelen beschikbaar gesteld, gebaseerd op achterstallig onderhoud van 31 kunstwerken. De wegen en de kademuren staan onder druk: de kwaliteit is matig en een goede aanpak van onderhoud en vervanging vergt mogelijk financiële investeringen op de (middel)lange termijn.

Voor deze voorzieningen moeten (bestuurlijke) keuzes worden gemaakt. Keuzes over de gewenste kwaliteit van de kapitaalgoederen, over de aanpak van onderhoud en vervanging en de financiering van de keuzes. De nota kapitaalgoederen moet leiden tot een vastgesteld strategisch plan voor de kapitaalgoederen. Deze zal medio 2019 aan de raad worden aangeboden.

Boomziekten en -plagen
In de bestuursrapportage 2018 zijn incidentele middelen beschikbaar gesteld specifiek voor de acute problematiek rond de essentak sterfziekte. De acute veiligheidsproblemen zijn eind 2017 en 2018 verholpen. In 2018 heeft met name de herplant plaatsgevonden. Ook de komende jaren zal problematiek rond de essentak sterfziekte zich blijven voordoen. Hierdoor is ook de komende jaren nog inzet benodigd voor monitoring en het veilig houden van het essen bestand door kap en/of snoei.

In de afgelopen jaren hebben zich steeds meer gevolgen voorgedaan van klimaatverandering. Als gevolg van deze klimaatverandering hebben diverse boomziekten- en plagen zich ook in Nederland gevestigd. Zoals; Japanse duizendknoop, reuzen berenklauw en met name de eikenprocessierups. Van deze laatste kan inmiddels gesteld worden dat dit een jaarlijks terugkerend probleem is. Bij de bestuursrapportage 2018 is hiervoor 125.000 euro incidenteel beschikbaar gesteld. Het bedrag is structureel opgenomen in de begroting 2019.

ga terug